Cambodja ons reisverhaal.Het was een geweldige reis. In het najaar van 2007. Het was ook een speciale reis. Ten eerste zou ik mijn vijftigste verjaardag vieren tussen de tempels van Angkor Wat. Het zou ook onze eerste reis worden die we op eigen gelegenheid gaan maken. En dat is achteraf erg goed bevallen. We hebben nu meer het gevoel dat we het land hebben verovert. Reizen in groepsverband is toch anders je mist door de groep veel van wat er om je heen gebeurt. Nu konden we alles zelf bepalen en regelen. Nog een dagje blijven of verder reizen.

We hebben veel indrukken opgedaan van de tempels van Angkor Wat tot de Killing Fields en van de kinderen die leven en werken op de vuilnisbelt van Steung Meanchey tot de buitenlandse investeerders die rondrijden in hun Hummer.

Alles heeft ons weer aan het denken gezet. De armoede in het land, de oorlog, het moeten overleven, en terwijl ik dit nu schrijf hoor ik op de radio dat we in Nederland met de kerstdagen weer een nieuw Pinrecord hebben gevestigd. Dan knijp ik mijn ogen dicht en zie ik de kinderen op de vuilnisbelt: wat een wereld.

In ons reisverslag staat ons verhaal van dag tot dag. De foto´s vertellen de rest. We hebben ook foto´s van de Killing Fields en van de kinderen van Steung Meanchey op de site gezet. Dit hebben we gedaan om het te kunnen delen met anderen, en misschien een beetje te kunnen laten voelen.

Reacties zien we graag terug in ons Gastenboek.

.........................................................................................................

Gevangenisdirecteur Rode Khmer voor tribunaal

18 februari 2009.

Het Cambodjaanse genocidetribunaal heeft zijn eerste verdachte opgeroepen: Kaing Khek Iev, voormalig directeur van de beruchte Rode Khmer gevangenis S-21. De woordvoerder van het tribunaal, Reach Sambath, heeft dat bekendgemaakt.

S-21 was de gevangenis waar veronderstelde tegenstanders van het communistische regime dat in de jaren '70 in Cambodja heerste, werden gemarteld alvorens te worden weggevoerd naar de 'Killing Fields' buiten de stad.

Kaing Khek Iev, ook bekend als Duch, werd onder escorte van Cambodjaanse ordetroepen naar het gebouw van het mede door de Verenigde Naties opgezette tribunaal vervoerd vanuit uit de militaire gevangenis waar hij sinds 1999 is gedetineerd. Hij is aangeklaagd door de Cambodjaanse regering en wordt vastgehouden op grond van een wet die in 1991 speciaal voor Rode-Khmerverdachten werd uitgevaardigd. De enige andere verdachte op wie de wet werd toegepast was de voormalige militaire leider van de Rode Khmer, Ta Mok. Hij overleed vorig jaar.

Berry en Wilma.

Onze Camper Ervaringen